Gönderen Konu: Meclis TV'de Kürtçe krizi  (Okunma sayısı 548 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Gacal

• Ziyaretçi
Meclis TV'de Kürtçe krizi
« : Şubat 24, 2009, 02:28:11 ÖS »
Meclis TV'de Kürtçe krizi 24 Şubat 2009

TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalının hayata geçirilmesinin üzerinden kısa bir süre geçmeden Meclis TV'de yapılan bir Kürtçe konuşma sansüre uğradı.

TRT YAYINI BÖYLE KESTİ / VİDEO
http://videogaleri.hurriyet.com.tr/Video.aspx?s=5&vid=3123

TÜRKÇE KONUŞMAYA CEZA VAR MI?
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11074107.asp

DTP Grup toplantısında partililere seslenen Grup Başkanvekili Ahmet Türk, konuşmasına Kürtçe devam edince Meclis TV canlı yayını kesti.

DTP Grup Başkanvekili Ahmet Türk, "Kürtçe'ye yönelik anlamsız yasak, yapay anadil korkusu, dillerin güzelliği ve kardeşliği nedeniyle" konuşmasına Kürtçe devam edeceğini açıkladı. Partililer, bu anonsu ayakta alkışlarken Meclis TV canlı yayınını kesti.

Meclis TV spikeri, Anayasa ve Siyasiler Partiler Yasası nedeniyle başka bir dilde yayın yapmaya yetkileri olmadığı için canlı yayını sona erdirdiklerini belirtti ve izleyicilerden özür diledi.

MESLİS'TEKİ KRİZE TEPKİLER

AKP Grup Başkan vekili Nihat Ergün 

- Kürtçeyle ilgili ana dil öğrenilmesi yayın yapılması konuşulması gazete televizyon çıkarılması gibi birçok engeller son birkaç yıldaki demokratik açılımlarla ortadan kaldırılmış oldu.

- En son TRT-6 bÜyük bir açılım oldu.

- Ancak böyle bir girişimi seçim öncesi bir mesaj, seçmen kitlesine vermek istediği bir mesaj olarak değerlendiriyoruz.

- Türkiye’deki demokratik adımlarının önündeki bir girişim olarak da değerlendirebilir.

- TBMM’de ortak dil konuşmayı gerektirecek bir tablo yoktur. Bu girişim provakatif sonuçlar da doğurabilir.

- Televizyon yayınlarının, diğer kanalların mevzuatında, kendi iç yönetimlerinde bazı sıkıntıları olabilir. Yayın yapan TBMM televizyonudur. TBMM televizyonunu başka dillerde yayın yapması söz konusu olmamıştır şimdiye kadar. Bunu düşünerek TRT televizyonu adım atmış olabilir.

- Şimdiye kadar bunu yapmadı DTP. 1.5 yılda parlamentodalar. Provakatif bir çok girişimden tahriklerden de uzak durmaya çalıştılar.

- Eğer böyle devam ederlerse, o zaman DTP’nin demokratik siyasetin bir parçası olmadığı anlaşılır.

- Eğer bundan sonra başka adımlar atacaklarsa, provakatif hareketlerin peşinde olduğu anlaşılır.   

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı 

- Ahmet Türk bu hareketiyle yanlış yapmıştır.

- Beni seçen seçmen Türkçeyi anlamıyor, onun için ben Kürtçe konuşuyorum dediğinde siz itiraz ettiğinizde, zaten devlet aynı dilde yayın yapmıyor mu gerekçesine sığınırlar demiştik. Bugün de bunlar oldu.

- Dil birliğini siz devlet eliyle çözerseniz bu yeni bir takım problemleri de beraberinde getirecektir.

- Başbakan’ın Kürtçe konuşması bunun önünü açıyor. Yarın eğitimde de aynı taleplerle karşı karşıya kalacağız.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek

- TRT’nin bir sansür uygulaması doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır.

- Tabi Anayasa’mıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması yerinde olur. Ama o konuştu diye TRT’nin bir sansür uygulamasını ben doğru bulmuyorum.

- Seçimler yaklaştı, seçmene selam gönderiyor. Ama TRT’nin Kürtçenin karşısında bu kadar hassas davranmasına görev yok. Çünkü Kürtçe yayın yapan bir TRT kanalı var.

- Biz Kürtçe yayın yapılmasından yana olduk ama bu devletin yayın organında, devletin televizyonunda herhangi bir dilde yayın yaopılması ciddi bir sorun oluyor.

- 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanal buna karşılık Ahmet Türk’ün konuşmasındaki birkaç cümleyi sansür eden bir TRT.

- Sayın Türk’ün de anayasa’ya uygun davranması gerekir.

DSP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan   

- Böyle bir açılımı kendi ölçüsünde yaparak belki de kendi seçmenine ulaşma yönüne gitti.

- Ahmet Türk çok tecrübeli siyasetçi. Bu bir seçim yatırımı. Yine hükümete yarayacak. Bir çok yolsuzluk, seçim öncesi kamu arazilerinin yağmasına af getiren bir çok konu ikinci plana itilmiş olacak.

- Tayyip Erdoğan – Ahmet Türk paslaşması olarak görüyorum. Doğu illerimizde ikili bir kapışmaya hazırlık ve bu da yeni bir aşaması. Tabi ki çok tehlikeli. Çünkü Türkiye’nin devlet yapısı farklı bir noktaya sürüklenmekte. 

Çevrimdışı Mertefendi

• Kıdemli Üye
  • ≈ …ЯεάĽ ŴọĽғ… ≈
Ynt: Meclis TV'de Kürtçe krizi
« Yanıtla #1 : Şubat 24, 2009, 05:23:05 ÖS »
Allahın züğürdü Türkçe konuşmayı bilmedıgı ıcın böle bişi yapmış bence..

Çevrimdışı elephant.gun

• Üye
  • **
    • E-Posta
« Yanıtla #2 : Şubat 24, 2009, 09:41:53 ÖS »
Herşeyi geçtim, yasal degil. Millet vekilinin yapacagı şey degil bu, ucuzluk.

Polis durduk yere bir kişiyi nadir döver. Hani 10 yılda bir.

Çevrimdışı Nasyonel Sosyalist

• # Yörünge Dışı
  • Yeni Üye
  • *
    • E-Posta
« Yanıtla #3 : Şubat 24, 2009, 09:46:24 ÖS »
DTP nin yaptığı tek şey ülkeyi Kaosa sürüklemek . Bu ülkenin geleceği için bütün Kürtleri sınırdışı etmek gerekiyor . Pkk yandaşı bir Partinin bile kurulmuş olmasına izin verilmesi bu ülkede TBMM nin kimler tarafından yönetildiğinin kanıtıdır . 

Çevrimdışı the kumpir

• Kıdemli Üye
  • çapkın kız diyorlar benim adım çapkın kız
    • internet
    • E-Posta
« Yanıtla #4 : Şubat 24, 2009, 09:58:12 ÖS »
meclisten dışarı atmak gerek bunları. adamlar yabacı dile kürtçe yazar, kürtçe konuşur.bi kere sen tc milletvekilisin, ermenisi almanıda milletvekili olsa anadilini konuşması olamaz, yabancı dile türkçe yazması olamaz, biz birleşmiş milletler toplulugu degiliz türkiyeyiz.
sen bu milletin vekili isen resmi dili olan türkçeyi konuşman lazım.

bi kapalı hanım girse akpyi kapatma davasından kapatma davasına koşturcak Atamızın izindeki aydınlarımızın da hiç sesinin çıkmaması neye hizmet etiklerini gösteriyor aslında.

Çevrimdışı II-T.i.n.a-II

• Kıdemli Üye
  • Putlaştırmadan
« Yanıtla #5 : Şubat 24, 2009, 10:17:50 ÖS »
suanda sürmekte olan kapatma davasına etki edicektir umarım
Çevrimdışı.

Çevrimdışı Calimdor Exburn

• # Yörünge Dışı
  • Kıdemli Üye
  • The Burn'out
« Yanıtla #6 : Şubat 24, 2009, 10:21:53 ÖS »
burası türkiye, resmi dil türkçe olarak yazıyor. sen türkiye cumhuriyetinin en resmi mevkisinde oturuyorsan da resmi dilinle konuşacaksın o mevkideyken. tbmm tv'yi bütün türkiye izliyor (diye farzediliyor.) ve sen milletin vekilisin, o yüzden o an yapacağın konuşmayı bütün milletinin anlaması gerekiyor. (ki burda da türkçe tüm türkiye tarafından bilinen bir dil olarak farzedilmeli.)

ingilizce, almanca, ugandaca, maymunca, kuş dili vs. hiçbirisi mecliste konuşulmaması gereken dillerdir. o an o kanalı izleyen tüm vatandaşların anlayabileceği bir dille, türkçeyle konuşulması gerekilir.

bir alman, ingiliz veya aklınıza hangi ülke geliyorsa o ülkenin meclisinde kendi dilinden başka dilde konuşan birini muhtemelen vekillikten dahi düşürebilirlerdi. boş beleş propogandalar bunlar, pislik ve haince propogandalar.

bunun dışında bir problem daha varsa o da milletvekillerinin çoğunun türkçe konuşamıyor olması. mecliste bi vekile mikrofon tutuluyor, adam daha iki kelimeyi yanyana koyup cümle kuramıyor, diğerine uzatılıyor aynı cümlede 78 tane yüklem kullanıyor. milletvekili olmak için sadece "ilkokul mevzunu" olmak yetmemeli, bence en az üniversite mevzunu olmak ve herkesin anlayabileceği bir türkçeye sahip olmak gerekli. henüz kendi türkçe konuşamayan (türkçe konuşmaya çalışıp da konuşamayanlar.) adam kimin vekilliğini yapıyor, merak ediyorum.
Today, destiny is our friend, i know it.

Gacal

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Şubat 26, 2009, 01:51:04 ÖS »
suanda sürmekte olan kapatma davasına etki edicektir umarım
kesin eder.

Çevrimdışı ashdarappa

• Kıdemli Üye
    • E-Posta
« Yanıtla #8 : Mart 02, 2009, 03:16:27 ÖS »
Sen kürtçe televizyonu yayına sokarsan onlarda mecliste kürtçe konuşur bu gayet normal bu adamın mecliste kürtçe konuşmasını değil ona bunu yapmaya cesaret ettirenleri sorgulamak gerekir
Söylesem Tesiri Yok Sussam Gönül Razı Değil
http://fizy.com/s/1ahrg1#s/126yyu

Çevrimdışı [ MG ]

• # Yörünge Dışı
  • Kıdemli Üye
  • Alexander
« Yanıtla #9 : Mart 03, 2009, 06:56:16 ÖÖ »
Başınıza daş yağacak aboooooooooow.

Çevrimdışı realkhan

• Kıdemli Üye
  • ~~Hedef TURÂN~~
    • E-Posta
« Yanıtla #10 : Mart 03, 2009, 09:45:16 ÖÖ »
Yazık... Sadece yazık...

Genelkurmay Başkanı'na Haddini aşıyorsun diyen bir partiden daha ne beklene bilir ki???

Çevrimdışı Smirnoff Lowe

• # Yörünge Dışı
  • Yeni Üye
  • *
  • - s к я s н и -
    • E-Posta
« Yanıtla #11 : Mart 03, 2009, 10:32:41 ÖÖ »
DTP nin yaptığı tek şey ülkeyi Kaosa sürüklemek . Bu ülkenin geleceği için bütün Kürtleri sınırdışı etmek gerekiyor . Pkk yandaşı bir Partinin bile kurulmuş olmasına izin verilmesi bu ülkede TBMM nin kimler tarafından yönetildiğinin kanıtıdır . 

tüm kürtleri? :D  çoluk çocuk ya

-Vodka$hotter-

-Endlıs Lav-
-Vandetta Peşın-

Çevrimdışı realkhan

• Kıdemli Üye
  • ~~Hedef TURÂN~~
    • E-Posta
« Yanıtla #12 : Mart 03, 2009, 10:47:33 ÖÖ »
CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek

-TRT’nin bir sansür uygulaması doğru değil. Bu bir sansür uygulamasıdır. Bir partinin liderinin konuşmasına TRT sansür uygulamamalıdır.

- Tabi Anayasa’mıza göre resmi dilimiz Türkçedir. Sayın Türk’ün de bu anayasal hükme uyması yerinde olur. Ama o konuştu diye TRT’nin bir  sansür uygulamasını ben doğru bulmuyorum.

Çok kezat konuşmalar yapıyor... Kimi Ahmet Türk kimide Sayın Türk.... Sansür uygulamasıdır... TRT her zman gözlerinde yanlış yapan bir kuruluş nedense Ahmet Bey Efendi Hazretleri yanlış yapmamış ama konuştu olarak telafuz ediliyor... Üzücü....

Veyron

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Mart 03, 2009, 10:13:30 ÖS »
chp seçim var diye solculuk ayagına kürtleri üzmek istemiyor
Ben zaten bu chpnin ne partisi oldugunu hala anlamadım. Komunist mi? Atatürkçü mü? Milliyetçi mi? Laik mi? Çarşafçı mı?
Senelerdir kelebek gibiler bir o tarafa bir bu tarafa...

Çevrimdışı Ciddan Omnipotent

• # Yörünge Dışı
  • Kıdemli Üye
  • Gösteriş sizin, gösteri bizim işimiz.
    • Revolutionuo
    • E-Posta
« Yanıtla #14 : Mart 04, 2009, 10:04:33 ÖÖ »
Yalnız çok komik ya bu başkanları arka arkaya dinlemek. Gülme krizlerine giriyorum :D

Biri show yapma der. Diğeri asıl show u sen show yapma diyerek yapıyorsun der.

ZENGİN TÜCCAR 8)
Bİ YERİNİ Mİ KESTİN ACABA? MİS GİBİ HIYAR KOKTUDA!
-USAS-